Pemasa kira kebawah (Countdown Timer)

Qur'an Daily

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayah, sesudah Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk. Kecuali orang-orang yang bertaubat, dan memperbaiki (amal buruk mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang-orang itu, Aku terima taubat mereka, dan Akulah Yang Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.

(Surah Al-Baqarah: 159-160)

Hadith Daily

Narrated 'Abdullah bin Abbas :

Al-Fadl (his brother) was riding behind Allah's Apostle and a woman from the tribe of Khath'am came and Al-Fadl started looking at her and she started looking at him. The Prophet turned Al-Fadl's face to the other side. The woman said, "O Allah's Apostle! The obligation of Hajj enjoined by Allah on His devotees has become due on my father and he is old and weak, and he cannot sit firm on the Mount; may I perform Hajj on his behalf?" The Prophet replied, "Yes, you may." That happened during the Hajj-al-Wida (of the Prophet ).

Bukhari :: Book 2 :: Volume 26 :: Hadith 589

Wednesday, June 17, 2009

"X PEGI KEJE TAPI PEGI HOLIDAY. APA JADAH" episode II

setelah mendapat demand yang tinggi daripada viewer2 blog aku, maka ku terbitkan la episode II bagi kisah percutian ku ini. okay, keesokan arinye kami pun bertolak la ke langkawi naek feri (tak naek feri muar dgn batu pahat sebab dah tutup). maka terserlahlah segala kenakalan dan keganasan sepupu2ku tyme tu. contohnye ni ha:



[gamba ajim budak samseng 3 kampung (sg.merab, air hitam dgn air hitam permai) mengganas di atas feri. gamba ni aku punye]


kitorg naek feri dari jeti kuala kedah. maknenye lame la perjalanan kami tu. pertolakkan kami dari kuala kedah pada jam 8.15am, sampai langkawi kul 9.30am. sampai kat sana je, amil nampak jam ben10. dah, die nak jam pulak. mahal plak tu, 19.90. bukan takde duit, tapi kan lebih baek duit itu digunakan utk perkara yg lebih brfaedah spt makan dsb. btol x? akibatnye, amil pun mrajok...






kemudian van sewa kami pun sampai...cik nong (makcik aku) bilang naek grand livina. skali yg dtg vanette. huuu~ maka naek jela. kalu x silap, rm15/jam. yg bwk vanette tu uncle. van manual lak tu. gaya uncle macam peraih ikan jek. hahaha~alamak, sayang la xde gamba...pastu kan, kitorang nak gi kabel car, pastu dalam perjalanan tu lalu la kat sebelah lpgn terbang, berenti la kejap tengok kapal mendarat. chek out video ni:

video

pastu sambung jalan balik. mase tu dah tengahari. lapo lak pulak rase. maka berenti la jap kat marina bay, ade kfc. nyam2! makan2! pas makan tu, terperasan la kat depan kfc tu ade petrosains mini dengan papan tanda tulis "FREE ADMISSION", sesuai la dengan plan kitorg yang nak melawat ke tempat2 free je. maka kami masuk la. sangat sronok tempat tu, macam2 aktiviti sains ade. lembaran di bawah ni adalah video2 di tempat itu!

video

video

video

video

pas maen2 kat situ, kitorang sambung a jalan pi cari tempat keter kabel tu. pastu sampai la kat tempat tu. die macam perkampungan la jugak, tapi takde rumah org, ade kdai2 jual brg2 je. kat blakang kedai2 ni la stesen keter kabel tu. mule2 tgk hargenye, masya-Allah! dewasa rm30 kanak2 rm20. nasib baek la kaya, maka sumer dapat la naek. tyme nak bayar tiket tu, tengok2 die kata "warganegara msia sila tunjukkan mykad masing2 utk dapatkn pengurangan harga". bayangkan daripada jumlah harganya rm200++ menjadi hanya rm95 sahaja! gile la! maka kami pun menunggang la keter kabel tu! nah video!

video

video


kat atas gunung mechinchang tu sangat best dowww....tyme ade angin, sejuk die gile babe. point paling tinggi kat situ ialah 710m. tinggi gile. lame gak a kat atas tu. ade gamba2 yg uncle amek, tapi tak pao dari die lagi. nanti la aku postkan yeh! sementara tu, tengok la stok gamba aku ni. kitorang gi jugak jambatan gantung kat gunung mechinchang tu. sangat best. alhamdulillah aku x gayat. pais (adik aku yg bajet macho) tu je yg gayat. jalan lambat2 je. hehe~


[pais (baju kuning depan sekali) cuak2 pun bergamba jugak!]




[scenery pergunungan ketika dalam kereta kebal kabel!]


[baby (adik bongsu aku) terkenang awek di perantaoan]


nak gi kat jambatan tu bukan sng. kna turun bukit dulu. turun bukit tu rilek je la. tapi yang seksanya, nak naek balik. hamik ko! letih. pakcik2 dan lebai2 pun ade berenti kejap2 tyme mendaki, penat sgt. tapi ajim tak penat langsung. tengok la gamba ni! macam org sengal kan? hehe~




[ajim memanjat bagai nak rak!]

dah lame kat atas tu kitorg turun bawah balik la. nami cakap die nampak rusa. die nak pi tengok tapi mak bapak die tak bagi sebab mesti kna bayar kalu nak masuk kan. sekali tengok, free je. maka dapat la masuk. bukan ade rusa je, arnab pun ade jugak. gajah pun ade! huhu~


[sedapnye aiskrim tu mell...tyme tu aku tak teringin. sekarang baru aku teringin. haha~]

pastu, budak2 ni sibuk nak mandi laut, mandi laut. maka kami gi la kat pantai kok kat sebelah marina tu. sangat bersih, sangat xramai org. penuh dgn privasi. rase macam pantai tu kami yang punya~!


[lihatlah pantainya! cantik banget!]



[semua orang seronok di kala itu]


[seksa gile nak tangkap gamba ni. semua tak reti nak duduk diam]


[tolong buatkan 'highway' untuk ketam berjalan dari rumah ke rumah. boleh tulis dalam logbook praktikal nih!]

dah mandi2 tu (dalam kul 4.30 gitu), balik la ke pekan kuah balik, nak naek feri kul 6.30 balik benua balik. sebelum naek feri tu, singgah la jap kat dataran amek2 gamba tapi sekali lagi, pakai kamera uncle. nanti la aku amek kat die yehh..

pastu balik la naek feri. sampai kuala kedah dalam kul 8 jugak la. dah gelap gulita dah. huuu...tamat la journey episode II! tunggu episode III yakni episode terakhir ya!

No comments: