Pemasa kira kebawah (Countdown Timer)

Qur'an Daily

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayah, sesudah Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk. Kecuali orang-orang yang bertaubat, dan memperbaiki (amal buruk mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang-orang itu, Aku terima taubat mereka, dan Akulah Yang Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.

(Surah Al-Baqarah: 159-160)

Hadith Daily

Narrated 'Abdullah bin Abbas :

Al-Fadl (his brother) was riding behind Allah's Apostle and a woman from the tribe of Khath'am came and Al-Fadl started looking at her and she started looking at him. The Prophet turned Al-Fadl's face to the other side. The woman said, "O Allah's Apostle! The obligation of Hajj enjoined by Allah on His devotees has become due on my father and he is old and weak, and he cannot sit firm on the Mount; may I perform Hajj on his behalf?" The Prophet replied, "Yes, you may." That happened during the Hajj-al-Wida (of the Prophet ).

Bukhari :: Book 2 :: Volume 26 :: Hadith 589

Monday, June 22, 2009

Memoirs of a gaysha KMNS student...

mase2 jalan2 kat internet, terjumpa lak website KMNS. wah! rindunye! ade la sikit gamba2 knangan yang ku cilok dari sana. nah, utk tatapan korang...


[wah! ni la blok kediaman aku dulu! exactly blok B3! bilik aku adalah yg dalam arah anak panah tu, memang tempat paling strategik utk usya org lalu lalang depan blok aku. selalunye ramai org lalu lalang situ seperti budak2 laki blok B dan C5 serta budak pompuan blok C. kerja kitorg ari2 memang dajal org je la. kenangan paling takleh lupakan, budak pompuan ade program agama kat dewan serbaguna (DSG) jadi semua pakai telekung. tyme mereka lalu depan blok aku tu budak2 ni punye la kecoh, bayangkan monyet dalam sangkar gergasi, macam tu la rupanya.haha]



[budak2 batch same dgn aku mesti tak tahu apakah menda ni. sebenarnya ia astaka! dulu astaka ni xde bungbung. mule2 aku terkejut jugak. haha~ dah maju dah sekarang]



[ni bilik yang paling tak best skali iaitu bilik jpp. org2 berpangkat je yg lepak sini, dengan kuncu2 mereka. aku tidak. x penah masuk langsung bilik tu]



[ini adalah blok tutoran. agak kelaka bile menyebut perkataan tutoran itu. huhu. biasenye aku panggil tutoria (without L). dulu salu lepak dgn budak cine (ah kent) die cakap tutorial denga macam tutoria. sangat ria je dengar! slaen tu, blok ni ade kisah gelapnye. tyme exam, ade plak budak kena sampuk. siap lawan2 lagi jin2 tu dalam bilik tutor. huh~ ni kisah benar ni, ramanan a/l pattabiraman yg story. huhu~]



[ini blok dewan kulia! salu la gi kulia, aku tak layan sangat monteng2 tyme matrix. huhu~]



[ini dewan serbaguna iaitu dsg. byk knangan dsg ni. mase dewan kulia diupgrade, kulia dibuat kat sini la. bapak busan weii... selaen tu, Bloodline buat kempen derma darah kat sini gak. ramai org dtg. kite bajet x ramai, skali...hamek ko...huhu]



[ini kafetaria c, kafe yang paling jarang aku gi sebab jao sangat dan busan sangat. salu aku gi kafe a (tapao dinner) kafe b (makan lunch hujg minggu) dan kafe d (makan tengahari dgn kawan2). waaahh~kangen banget sama kalian!]



[ini kaunter hep.minta mc kat sini, amek rezut pun sini. amek rezut a paling tak besh. huhu~]



[ini klinik. sakit2 datang sini la. tapi bukan 24j on. doctor datang ptg je, kul 5-7. kalu xdtg waktu ni, alamat ko menderita la smalaman. huhu~]



[ini blok makmal. segala adegan pecahkan bikar, kena electric shock dan terpotong anu tikus semua berlaku kat sini. slaen tu, jadi gak tempat usya2 org sebab kat tengah2nye ade port lepak2 ramai2. meriah setiap hari~!]


[dalam laman web rasmi kmns, tempat ni digelar dataran ilmu. tapi ak tak penah pun panggil demikian. haha. ni la port lepak2 usya2 orang yang aku cite kat atas tadi ni.]





[ini pusat serenti sehenti. tempat list tempat duduk muet, list tempat duduk exam ditampal kat sini. lagi ape ada...tak ingat dah. tapi banyak la info2 di tampal kat sini. tempat ni sebelah je dgn kaunter hep tu.]




[susur gajah! ko telah membantu kami di kala panas mahupun hujan, x lekang dek panas x lekuk dek hujan.]




[ini la tapak tempat bazar ramadan. macam2 makan ade. huhu~slaen tu, tempat ni gak la tempat berkumpul tatkala fire drill berlaku. malam2 lak tu. ade yang tak pakai baju, pakai kaen aje tyme berkumpul tu. huhu~]




[ini balai pengawal. tempat yang paling tak best utk dikunjungi sebab banyak songel. benci jaga! benci jaga!]



[ni bas kmns. x pernah bersekempatan naek sepanjang pengajian. waaa...]




[ni gelanggang bola keranjang. port budak cine dan budak melayu yang reti maen sahaja. kawan aku sorang ni name die lia salu maen sini petang2. agak power la die maen. huhu~]




[aku sure yang gelanggang bola tampa ni, dulu takde pagar. sekarang dah ade dah. wahhh...]





[ini adalah dataran perdana (kata laman web) tapi kitorang panggil je padang perhimpunan. sini la perhimpunan pagi dan semayang jemaah diadakan magrib2. satu perkara best yang pernah berlaku kat sini adalah, ade skali tyme perhimpunan tu, suasana pagi itu berkabus. rase macam kat oversea je tyme tu. sayang aku tak amek gamba tyme tu...]





[ini adalah gazebo, tempat rehat-rehatan di waktu siang manakala pada waktu malam menjadi port orang2 kapel berdating. aku tak penah buat ok. huhu~]





[gimnasium!!! (x pnh masuk.) haha]



[kedai potosted ni memberikan banyak kenangan bermakna kepadaku. aku 1st tyme bekerja berupah kat sini la. petang2 kalu xde kelas, aku lepak sini dengan depoh dan bulat tolong akak2 potostet. kedai tutup kul 6.30, kitorang pun dapat upah. wah best sgt!]




[cyber cafe! tempat update frenster dan download lagu2 zaman matrix dulu! juga port orang maen cs tapi aku x layan cs pada waktu itu. sentiasa penuh dengan org. tengok tu, banyak kasut2 dan selipar2 ada. haha]






[kedai serbaneka 1st tu biase gi tapi yg 2nd tu aku x penah nampak. kedai baru la ni kot. huuu]






[perumahan lecturer, ketua jabatan dan pengarah mtrx~]




[ni tempat pijak2 batu (refleksiologi)]




[tempat skuasy. orang maen2 tapi aku tak pernah maen. huhu]




[surao tempat orang islam semayang. tak ubah macam dulu...]




[tempat persukanan! tempat tenis tu port biase maen tenis dengan faris asyraf. huhu~ tempat sepak takraw? eh ni dulu tak ade ni! baru buat eh? huhu~]


haaaa...ni la kenangan tyme matrik dulu. untuk maklumat lanjut, sila kunjungi laman sesawang rasmi kmns di alamat http://www.kmns.matrik.edu.my/

korang komen la eh! thanx~

12 comments:

cerimanis said...

post nie buat sye rindu matrik...

tp KMM la....londang!!!!!!!

same blok la kite...b3.3.1...

Ian 이재인 said...

haha~ tak same la. tapi design bangunan kite same kan? haha~ kat kmns, blok a dgn c1,c2,c3,c4 pmpuan punye. laki dok blok b dgn c5. huhu...

bilik saya b3.4.12. huhu~

uDean said...

lol..ko soh aku datang utk tgk gambar2 nie je ke? hahaha..
aku tiap2 tahun dtg blk mtrx.. da busan da ngadap bende tu sume..huhuhu..

Anonymous said...

waaaa....byk gle prubhan...
nmpak cun gak r dlm pic,hehe
alah,pas dato H dtg bru cun mlecun,klo x hampeh..2yg asyk ponteng je..hahah=P

Ian 이재인 said...

udean: xtao lak ko rajin ke kmns~lol

anony: kan2~tpi sape kamu? huhu

yang lemah said...

ian..tmpat faris jadi kyuubi ko tade gambar de ke?

Ian 이재인 said...

yang lemah, kyyuubi tu hamenda?

Anonymous said...

npe c5 dlu laki skrang pompuan??

Syam Ahmedarino said...

wah... rindu banget sich!!! Huhuh :(

faris kyuubi said...

kyuubi pon tak tau... g cek dalam naruto... ingat lagi ngkorang yeaa...

sibudakbulat said...

seram pulaa na masuk matrik. selalu sgt sakitt. >____<"

zAiDi AziZ said...

wow entry ni menaikkan smgt untuk ke kmns!!